2015. augusztus 6., csütörtök

Rejtőzködő múlt

Földbe süllyedt tumbák Felsőrákoson





Középkori koporsó alakú sírkövek kiemelését és kiállítását tervezi a felsőrákosi unitárius egyházközség a baróti városi tanács segítségével.

Demeter László történész-muzeológus szerint, aki évekkel ezelőtt végigjárta Erdővidék minden temetőjét, mindenhol található legalább egy-két koporsó alakú sírkő (tumba). Tumba, latin eredetű szó, tumbus, tumba jelentése sírkő, síremlék. Baróton, Erdővidék központjában, a Zathuraczky temetőben Zathuraczky István és Lajos síremléke mellett található tumba, amely egyedülálló Barót temetőiben. Érdekesség viszont, hogy Demeter Felsőrákoson több mint harminc tumbát számolt. A 16-17-ik század legtipikusabb sírkőfajtája az úgynevezett ereszes kő, valamint a koporsó alakú tumba, amelyet még a 18-ik században is használtak. Ahogy a nevéből is következtethetünk, koporsó alakot formáló sírköveket kell elképzelni, amelyek mára már eléggé megsüllyedtek, nagyjából a felső egyharmaduk látszik ki a földből, de olyan is van, hogy csak egy arasznyi, esetleg kevesebb.

A felsőrákosi régi temetőben a tumbákon meglátszik az idő vasfogának nyoma, a feliratok olvashatatlanná koptak, alig lehet néhol kiolvasni egy-egy szót. Az elgazosodott állapotban levő temetőben mindössze néhány négyzetméternyi területet kaszáltak le egy hamarosan sorra kerülő temetés miatt. A másfél méter magas gyomos területen nehezen vehetőek észre ezek a földbe süllyedt tumbák. Keresésünk mégis sikerrel járt, tíz tumbát találtunk, általában csoportosan helyezkednek el, kettő-három egymás közelében. Feltételezéseink szerint családokat temettek ennyire közel egymáshoz. Az egyik esetben három tumbát találtunk, két hosszabb egymás mögött és az egyik mellett egy rövidebb is volt. Kettő olyan síremléket láttunk, amelyeken látható volt valamiféle vésett felirat, ám az is olvashatatlanná kopott, mindössze betűket és számokat lehetett kivenni. A sírok kelet-nyugat irányban vannak elhelyezve. Az írást mindkét említett sírkő esetében a déli oldalon találtuk. A legrövidebb ilyen sírkő nagyjából száz cm hosszú volt, amely feltételezéseink szerint egy gyermek maradványait rejtheti magában. A többi tumba hossza átlagosan 160 cm.

Kotecz József, a felsőrákosi unitárius egyházközség lelkésze megkeresésünkre elmondta, nincsenek írásos dokumentumok a tumbákról, ő sem tud semmiféle információval szolgálni az eredetüket illetően, mindössze annyit tudott mondani, hogy a falu mindkét temetőjében találhatóak koporsó alakú sírkövek. Megosztotta velünk viszont azt, hogy a baróti városi tanács segítségével tervezik a tumbák kiemelését a földből és az ép darabokat kiállítják a nemrég elkészült ravatalozóház melletti üres területre, amelyet hamarosan le fognak betonozni. Remélhetőleg a kiemeléseket követően további információk látnak majd napvilágot a tumbákat illetően.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése